Лечебната сила на гъбите

Автор: проф. Ян Лелей
Издател: “Dr. Biomaster”
Цена: 20.00 лв

купи онлайн

Цитати от книгата:

Ядем до разболяване:

Лекари, лечители и учени са единодушни по въпроса, че неправилното хранене може да има тежки последици за здравето като коронарни заболявания, инфаркт, старчески диабет, високо кръвно налягане, камъни в жлъчката, дори рак. Наднорменото тегло представлява риск за здравето и заплашва все повече хора в богатите държави по света.

Хранителни вещества, съдържание на хранителни вещества, хранителна стойност:

Науката за храненето се променя непрекъснато. Посъвременни изследвания разкриват все нови и нови познания. Днешните неоспорими факти утре могат да се окажат несигурни. Дори богатата на мазнини храна би могла да получи признание, а други храни като картофи, макарони и ориз да бъдат подложени на атака. Неоспоримо e и остава в сила правилото, че честото хранене с плодове, зеленчуци и салати е ценно, полезно за здравето и е желателно. Затова пък буди учудване фактът, че ядливите гъби въобще не фигурират в повечето пирамиди, а в пирамидата на храничелните продукти на DGE заемат второстепенно място.

………………

Уважаеми читатели, спокойно можете да забравите всичко, което знаете за гъбите до този момент. Защото следва да се запознаете с напълно нови и изненадващи сведения за тях.

Добра новина за диабетиците:

В зависимост от вида на гъбите тяхното сухо вещество се състои 38-70% от въглехидрати. Става дума обаче донякъде за други въглехидрати, не за тези, които познаваме при растенията. Вместо скорбяла, гъбите съдържат манитол, който е наполовина по-малко сладък от нерафинираната захар и се използва главно от диабетици като заместител на захарта. Ето защо гъбите са много подходящи като съставна част на менюто на диабетиците.

Внимание, хора с наднормено тегло: гъбите засищат бързо!

Баластните вещества на гъбите имат голямо значение за превенция на заболяванията. Макар че баластните вещества нямат никаква хранителна стойност – те са несмилаеми или само в малка степен смилаеми – те са задължителна съставка на храната.

………………

Баластните вещества могат да предпазват от рак на дебелото черво по следния начин: те водят до по-добро запълване на дебелото черво и съкращават времето, през което храната престоява в него. Наличните в дебелото черво карцирогени са по-слабо концентрирани при храната, съдържаща баластни вещества и се срещат само за кратко време с клетките на лигавицата на червото.

Гъбите – витаминени бомби:

При оценката на хранителната и здравословна стойност на гъбите в бъдеще трябва да отделяме повече внимание на тяхното богато съдържание на витамини от група B и на витамин D. Те са отличен източник на тези жизненоважни, естествени витамини и повечето от тях надвишават значително посочената от Немското дружество по хранене (DGE) дневна нужда при човека за пълноценно хранене. Ако в тази връзка сравним гъбите със зеленчуците и плодовете, превъзходството на гъбите е очевидно.

Съпътстващо лечение към химиотерапия:

Лекуващ лекар предписал химиотерапия на своя 62 годишна пациентка след операция от рак на дебелото черво. Жената реагирала на химиотерапията с гадене, повръщане, окапване на косата. Тя се чувствала уморена и изтощена, вече нямала сили и желание за живот. Сестра й, наша пациентка, й препоръчала нашия лечебен център. Тъй като идването при нас беше свързано с дълго пътуване за пациентката и тя нямаше възможност да ни посещава редовно в приемните ни часове, ние й препоръчахме „Grifolanin“, препарат с екстракт от Майтаке, 3 пъти по 1 капсула дневно в комбинация с „Lentinulin“ (препарат от Шийтаке) в дневна доза също 3 пъти по 1 капсула. След приемането на гъбените екстракти пациентката понасяше много по-добре химиотерапията и нямаше оплаквания. Гаденето, прилошаването и косопадът престанаха и тя успя да се съвземе от химиотерапията. Жената отново намери стимул за живот и въпреки изкуственото анално отверстие, днес тя отново cе чувства много добре. И до сега, пет години след операцията, тя редовно приема гъбения екстракт и до момента няма рецидив.

Рак на гърдата:

Пациентка на 49 години трудно понасяла предписаната й от лекаря химиотерапия след операция от рак на гърдата със засегнати лимфни възли. Косата й окапала, имала силно изразено гадене, не можела да се справя в ежедневието и мислела за самоубийство. Загриженият й съпруг я доведе в кабинета ни. След основна анамнеза ние препоръчахме на жената озонова терапия в комбинация с „Grifolanin“ (Майтаке), 3 пъти по 2 капсули дневно, „Shii-take plus“ (Шийтаке), 3 пъти по 2 таблетки дневно и „Agarikin“ препарат с екстракт от гъбата Агарикус блазей, 3 пъти по 1 капсула на ден.
Пациентката се възстанови. В лимфните жлези няма метастази, стойностите от кръвната картина са в нормалните граници, туморният маркер също е нормален, жената отново е жизнена и планира вече следващата си ваканция.

Comments are closed.