Полипорус (Polyporus umbellatus)

Гъбата Полипорус расте от юни до октомври в гъстите храсти на дъбови и букови гори. Често един гъбен храст може да съдържа повече от 100 плодни тела и може да тежи до 20 кг. Гъбата расте основно в Азия. За медицински цели се използва подземната и част, която подсигурява нейното оцеляване при лоши атмосферни условия.

Като много успешна се е показала терапията с гъбата Полипорус за:

– подтискане на развитието на тумори

– неутрализиране на нежеланите ефекти от химио-и лъчетерапия

– дехидратация (отводняване), но без загуба на калий; при отоци

– намаляване на холестерола

– регулиране кръвното налягане (влияе на диастолната стойност)

– подобряване структурата на кожата

– стимулиране имунната система

– справяне с инфекции

– за засилване на сърцето

– борба с възпаление на съединителната тъкан

– отстраняване на наднормено тегло

– лечение на хемороиди

Polyporus

Полипорусът стимулира секрецията и екскрецията на урина, за това основно се използва за отводняване. В традиционната китайска медицина се споменава, че гъбата подобрява структурата на кожата, прави мускулната тъкан по- еластична, отпушва порите и потните жлези и облекчава изхвърлянето на водите по време на бременност. Помага при отоци, разстройство и жълтеница. Проведените от модерната медицина тестове потвърждават опита на старата китайска медицина. Приемът на Полипорус повишава отделянето на вода, натрий и хлор. Ефекта е толкова силен, колкото е при медикаментите (напр. Етакринова киселина). Голямата разлика все пак се състои в това, че при медикамента се наблюдава загуба на калий, което е минус, тъй като калия има важна функция в човешкия организъм.

Екстрактът на гъбата притежава потискащо туморите действие. То се приписва на нарушението на ДНК на туморните клетки. В изследвания на пациенти с левкемия и с рак на белите дробове е доказано лековитото действие на гъбата. Освен това лечението с Полипорус неутрализира страничните ефекти от химиотерапията при болни от рак.

Рейши
Рейши
Мейтаке
Мейтаке
Шиитаке
Шиитаке
Агарикус Блазеи
Агарикус Блазеи
Кордицепс
Кордицепс
Херициум
Херициум
Кориолус
Кориолус
Аурикулария
Аурикулария
Копринус
Копринус