Какво представлява оригиналната билкова формула ЕСИАК®

essiac1ЕСИАК® е билкова формула, която помага за прочистване на токсичните натрупвания и остатъчни вещества от тялото. Есиак съдържа уникална комбинация от естествени прочистващи съставки в правилно съотношение. ЕСИАК® е богат на жизненоважни витамини и минерали, които спомагат за поддържането и засилването на отделните клетки и молекули. Приеман според предписанието, ЕСИАК® представлява естествена, безопасна билкова формула, която помага на хиляди хора по света без опасни странични ефекти.

Как е създадена билковата формула на ЕСИАК®?

essiac2През 1922 г. една пациентка разказва на медицинската сестра Риин М. Кейс (Rene Caisse) за билковата смес на един индианец от племето Оджибва, Канада, която е възстановила здравето й. Сестра Кейс приготвя отвара по тази оригинална билкова формула за леля си, която е в последните етапи на болестта. След няколко месеца здравето на леля й се подобрява значително. Тя живее още дълги години. Оригиналната билкова формула е наречена ЕСИАК®, което е името на сестра Кейс (Caisse) прочетено отзад напред.

От 1922 г.
сестра Кейс използва оригиналната билкова формула ЕСИАК® за облекчаване на болките и страданията на хората по целия свят. От 1922 г. до 1978 г. сестра Кейс помага на хиляди хора с помощта на тази билкова формула. Въпреки, че отказва да й плащат за работата, тя приема дарения за поддържане на нейната клиника в град Брейсбридж, Онтарио, Канада. Риин М. Кейс посвещава живота си за облекчаването на болките и страданието на хората, като използва билковата формула на ЕСИАК®. През последните 90 г. има много доказателства, които потвърждават ефективността на патентованата билкова формула на сестра Кейс.

essiac3

Паметника на сестра Кейс в Онтарио

През 1977 г. Риин М. Кейс предава всички права върху своята оригинална и патентована билкова формула и търговска марка ЕСИАК® на фирма Респерин Канада, които й дават търсената от нея сигурност, че ЕСИАК® ще се произвежда и използва по целия свят за облекчаване на болките и страданието, както и че ЕСИАК® ще получи официално публично признание. ЕСИАК® издържа теста на времето и се разпространява по целия свят. ESSIAC® Canada International, което е новото име на фирма Респерин Канада остават верни на мисията на сестра Кейс да лекува.

Сестра Риин М. Кейс получава световно признание за значителния си принос в областта на билковите лекове.

ЕТО И НЯКОЛКО МНЕНИЯ НА ЛЕКАРИ ЗА ЕСИАК®:

1.„…терапиите винаги водят до отслабване на тялото и клетъчната му издръжливост. Чаят Есиак® действа точно по обратния начин.” д-р Джулиан Уитъкър, „Здраве и лечение”, месец май 1995 г.

2.„Постигнатият напредък и реално получените резултати от Есиак® …и бързото възстановяване бяха абсолютно изумителни и трябва човек да ги види, за да повярва.” д-р Ема Карсън, „Възможности”, 1993 г., стр. 110

3.„Аз съм изключително впечатлен от ефективността … и липсата на странични ефекти.” (относно Есиак®) д-р Е. Брус Хендрик, завеждащ отделение „Неврохирургия”, болнично заведение за болни деца към Университета в Торонто, писмо до Министъра на Здравето и социалните грижи, 5 октомври 1985 г.

4.„Бихме могли да гледаме на Есиак® като символ на преобръщането на дегенеративните процеси” д-р Джим Чан, Ванкувър, Канада.

От какво е направен ЕСИАК?
ЕСИАК Е НАПРАВЕН ОТ СЛЕДНИТЕ БИЛКИ:

Кози киселец
(Rumex acetosella)
От столетия киселецът фигурира в историческите архиви като средство против тежки страдания. В не толкова далечните четиридесет години на осемнадесети век съдът в град Уилямсбърг на щата Вирджиния разрешил на г-жа Мери Джонсън да използва това растение в борбата с тежки здравосложни проблеми. В 1868 г. Канадското фармацевтично списание включило козия и обикновения киселец (Rumex acetosа) в списъка на канадските лекарствени растения. През 1926 г. Националният институт по рака получил от Канада рецепта за външна употреба, базираща се на стара индианска рецепта, в която се използвал сок от този киселец, смесен с житно зърно.
Киселецът се цитира още в ранната научна литература като средство за борба с тежки здравословни проблеми. Въпреки, че в ESSIAC козият киселец е отчасти смесен с други три билки, неговото действие е най-силно. Именно тази малка тревичка с вкус на оцет е изследвала медицинската сестра Рийн Кейс за ефективност в борбата с най-тежките здравословни проблеми. Винената настойка от зрели семена на кози киселец има славата на средство, спиращо кръвотечения, включително менструални, поради затягащите и изсушаващите си свойства. Освен това семената съдържат противоотровно вещество, което помага при ухапвания и извежда отровите от тялото. Компресите от млади листа, наложени върху циреи и отоци, съдействат за отстраняването им. Една чаена лъжичка пресен сок активизира и тонизира уринарния тракт. Различни кожни обриви се повлияват успешно със смес от пресен сок от киселец и малко ябълков оцет, поставена върху обрива. През 1475 г. господин Therieif Bjoms – син, автор на исландски медицински ръкопис, пише, че “…сокът действа на очите, изостряйки зрението, а попадайки в ушите, подобрява слуха”.
Надземната част на козия киселец съдържа голямо количество витамини А, В-комплекс (особено семената), С, D, Е, К, Р и U. Всички тези природни витамини са хранителни вещества от органичен произход, които се съдържат само в растенията и животните. Това невисоко растение е богато и на минерали, включително калций, хлориди, желязо, магнезий, силиций, натрий, сяра и съдържа примеси от съединения на медта, йода, мангана и цинка. Комбинацията от витамини, съдържащи се в пресния сок от листата на козия киселец, подпомага функционирането на всички телесни жлези. Други важни вещества в козия киселец са каротиноидите и хлорофилът, както и няколко органични киселини като лимонена (антиоксидант), маликова, оксалова, танинова и тартарова, съдържащи се в листата и стеблото на растението.

Корен от обикновен репей
(Arctilim lappa)
По цял свят репеят се използва за лечение от стотици години. Цялата трева (корен, стебла, листа, семена и възможно – цветове) имат огромен лечебен потенциал спрямо различни болести. В рецептата ESSIAC се използва само коренът.
Коренът на репея е мощен очистител на кръвта, може да прочиства отлагания в кръвоносната, лимфната, дихателната и уринарната системи. Това повишава оттичането и отделянето на жлъчката, подпомага отстраняването на излишните течности от организма и стимулира отделянето на токсични отпадъци, отстранява нарушенията в работата на черния дроб и подобрява храносмилането. Корените от репей се използват за изхвърляне и предотвратяване образуването на камъни в бъбреците и жлъчния мехур. Той стимулира отделянето на урина и увеличава потоотделянето, чрез което тялото се освобождава от излишните течности, а кръвта се прочиства от вредните киселини. В китайската медицина корените на репея се използват за отстраняване на излишъка от нервна енергия. Хранителните качества на корените ги правят превъзходно тонизиращо и подмладяващо средство. Мочегонните им свойства се използват за лечение на инфекции и особено на заболявания на уринарния тракт, черния дроб и жлъчния мехур. Корените на репея се използват и за заздравяване на кожата при някои кожни проблеми, намаляване на подпухналостта и увеличаване излъчването на токсини през кожата и с урината. Горещи компреси от чай или отвара от стрити на прах корени успешно се прилагат за спадане на отоци и лечение на рани и изгаряния.
Корените от репей съдържат витамините А, В-комплекс, С, Е и Р, големи количества от минералите хром, кобалт, желязо, магнезий, фосфор, калий, силиций, натрий и цинк и по-малки количества от минералите калций, мед, манган, селен и сяра. Въглехидратите, които представляват около 70% от изсушения корен, се състоят в значителна степен от инулин, известно количество глутен и други въглехидрати и захари. Съдържанието на глутена може да достигне до 12%.
Инулинът (не инсулин!) е основната съставка на корена и голяма част от полезното въздействие на репея се дължи на това забележително вещество. Съдържанието на инулин в корените на репея може да достигне до 45% през първата есен от двугодишния цикъл на растението. Инулинът укрепва някои жизненоважни органи като черния дроб, задстомашната жлеза и далака. Неговата натурална захар задоволява потребностите на тялото от захар и подпомага регулирането на кръвната захар. Инулинът, който е богат на магнезий и натрий, е необходим за образуването на нови мускули и тъкани. Освен това той защищава клетъчните мембрани. Това води до стимулиране на обмяната на веществата, кръвообращението, енергообмена и отделянето на слуз от белите дробове и гърлото. Според Ванкувър инулинът е мощен имуномодулатор, който “се прикрепя за повърхността на левкоцитите и подобрява работата им.”
Етеричното масло, съдържащо се в корена на репея, забавя растежа на вредните бактерии, някои от съдържащите се в него алкалоиди имат лечебно действие при инфекциозни болести, а фенолите имат антимикробно действие. Полиацетилените в корена предпазват от дерматомикоза, бактериални и гъбични инфекции на кожата, обриви и инфекции на уринарния тракт. Екстрактът от репей има разрушително действие върху бактериални и гъбични култури. През 1984г. японски учени от Университета в Нагоя откриха в корена на репея едно вещество, което намалява клетъчните мутации и е устойчиво на нагряване и ферментно разграждане. Те го нарекоха Б- фактор или фактор на репея. Заедно с козия киселец, коренът от репей съставлява главната част от рецептата ESSIAC.

Вътрешна кора от слузест бряст
(Ulmus fulva)
Вътрешната кора на слузестия бряст е включена през 1868 г. в списъка на лекарствените растения, публикуван в Канадското фармацевтично списание и е един от най-известните лечебни растителни препарати. Като хранително тонизиращо средство тя успокоява и укрепва органите, тъканите и мембраните на лигавичните клетки и особено на тези на белите дробове и стомаха. Стимулирайки растежа на нови клетки, тя съдейства за бързо заздравяване на повредени тъкани, хемороидални язви и рани, включително хирургични. Кората от слузест бряст подпомага преодоляването на слабостта и изтощението.
Един от основните компоненти на вътрешната кора на слузестия бряст е муцилазата – лепливо вещество, подобно на това, открито в семената на лена. Това влакнесто, смолисто вещество е разтворено в сока на растението. Други основни съставки на вътрешната кора са галиева киселина, феноли (включително танини), скорбяла и захар. Тя е богата на витамини А, В-комплекс, С, К, Р, като най-голямо е количеството на водоразтворимите витамини от група В. Кората на слузестия бряст има също високо съдържание на калций, магнезий и натрий, умерено съдържание на хром и селен и известно количество желязо, фосфор, силиций и цинк.
Всички растения произвеждат в резултат на обмяната на веществата си слизести съставки, предназначени за растежа, възпроизводството и натрупването на запаси. Слузестите и лепливи качества на кората се използват с две цели – прочистване и укрепване на тялото. Според източните търговци на треви излишъкът от слуз обикновено се дължи на слабост на храносмилателната система. Слузта затруднява още повече и без това нарушената асимилация. Стритата на прах кора представлява слузест овлажнител, който разтваря слузта и се натрупва в органите, тъканите, лимфните възли и нервните канали. Чрез смазочното си действие тя защищава и омекчава всички мембранни обвивки на телесните клетки, включително тези в места с увреждания и изгаряния. Слузестият овлажнител създава в пикочния мехур защитна бариера срещу увеличено отделяне на урина. Той спомага за смазване на костите и ставите.
Лепкавите и лепливи свойства на кората увеличават отделянето на токсините от всички части на тялото, включително червата. Когато тези слузести вещества преминават през храносмилателния канал, неговите стени се покриват с лепкава ципа. Това премахва раздразнението му, забавя проникването на химикали и възстановява чувствителността към киселини и основи. По такъв начин се възстановява нормалното слузесто покритие на органи като белия дроб и стомаха, имащи тенденция за образуване на язви.
Когато стритата на прах кора се постави върху раздразнени нови и стари рани, лепливото вещество прониква в тях, успокоява ги и съдейства за зарастването им.
Кората, дори едно малко парченце от нея, поставено в раната има способност да извлича нечистотиите от натъртените места, абсцесите и язвите. Освен това чрез способността си да усилва регенерацията на новите клетки вътрешната кора на слузестия бряст възстановява тъканите и ускорява зарастването на раните. Промивките с отвара от кората помагат при възпаления на влагалището и матката.
Въглехидратите в кората на слузестия бряст, включително скорбялата и захарта, подхранват и възстановяват кръвната плазма и лимфата, нервната, дихателната и храносмилателната системи.
Със своите свързващи свойства танините укрепват клетъчните стени, в резултат на което се заякчават мускулите и съединителната тъкан.
Благодарение на мощното си алкализиращо действие стритата на прах кора противодейства на излишъка от киселина в стомаха и червата и е естествен неутрализатор на повишената киселинност. С това тя подпомага възстановяването на нормалната чревна флора. Вътрешната кора на слузестия бряст има и антибиотично и антимикробно действие. Всяка добра библиотека разполага с литература, от която може да се научи още за други важни качества на това уникално растение.

Турски ревен
(Rheum palmatum)
Най-малкият компонент във формулата на ESSIAC – коренът от турски ревен се използва в природната медицина от векове, започвайки от 220 г. в Китай, където се прилагал за отстраняване на “температурния излишък” в тънкото черво. В китайската медицина тънкото черво се разглежда като участък с най-голяма отговорност по отношение пречистването на кръвта. По време на заболявания, протичащи с производство на токсини го наричат “горещ”. Тези екстремални условия очевидно се създават от токсините.
Приет в малки количества, коренът има леко слабително действие и стимулира отделянето на жлъчка в червата. Приет в по-голямо количество, коренът създава тръпчива среда и има затягащ ефект, който намалява броя на диаричните изхождания. Той има очистващо въздействие върху състава на жлъчката, стимулира нейното отделяне и отстранява токсичните отпадъци като ликвидира застоя на храната. В резултат на това се прочиства черният дроб и намаляват хроничните проблеми.
Ревенът тонизира стомаха, подобрява храносмилането и повишава апетита. Това му въздействие съдейства за отстраняване нарушенията в дейността на дебелите черва и далака и помага при запек, хемороиди и кръвотечения в горната част на храносмилателния тракт. Поради слабителното си действие, той отстранява глистите от тялото. Ревенът стимулира заздравяването на раните, помага при раздуване на корема и разтваря тромбите. Използва се външно под формата на балсам или отвара за лечение на лъчеви изгаряния.
Турският ревен съдържа витамин А, много от витамините от В-комплекса, витамините С и Р. Той има високо съдържание на минерални вещества, включително калций, хлор, мед, йод, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, силиций, натрий, сяра и цинк. Коренът е силно кисел поради съдържанието на галиева, маликова, оксалова и танинови киселини. Галиевата киселина е едновременно възстановително и свързващо средство, а във ветеринарната медицина се използва за лечение на диарии. И галиевата, и маликовата киселина се използват за лечение на хора със застоял начин на живот, които имат повече проблеми във функционирането на черния си дроб от останалите хора. Те противодействат на киселите продукти, образуващи се при диспепсия. Маликовата киселина притежава собствен животворен кислород, който може да отнесе до която и да е нуждаеща се от кислород част на тялото. Таниновата киселина, превръщаща се в галиева киселина, тонизира и укрепва мембраните на лигавичните клетки. В случаите, когато препаратите от ревен се прилагат върху язви, високата концентрация на танини спомага за образуване на защитно покритие. Други основни съставки на корена от ревен са етерично масло, биофлавоноиди, пектин, смола и скорбяла.
Един от гликозидите (произвеждани от растенията вещества, които при хидролиза образуват захар и един или повече странични продукта), намиращи се в корена, наречен рейн, понастоящем е обект на особен интерес. Неотдавнашни изследвания, извършени в Източния изследователски център по медицина в Токио, Япония, показаха, че рейн забавя растежа на болестотворните бактерии в червата. Рейн е ефективен и срещу гъбичката Candida albicans. Той има противотемпературно, противовъзпалително и противоболково действие.
Други изследвания, извършени през осемдесетте години на миналия век показаха, че екстрактът от корен на турски невен съдържа антибиотик, имащ противомикробен ефект. Аюрведната и китайската хомеопатии залагат на вкуса на растенията като на важен метод за откриване на техния лекарствен реквизит. Това е най-простият метод за разбиране на определени действия на растенията без необходимост да се промъкваш през объркан лабиринт от информация за химичните компоненти на всяко растение. По такъв начин вкусът на тревата служи не само за идентифицирането й, но и за разбиране на резултатите от прилагането й. Аюрведа разпознава шест вкуса: стипчив, горчив, лютив, солен, кисел и приятен. В растенията на ESSIAC присъстват всички вкусове освен соления. Очевидно много от растенията имат повече от един определен вкус, което се дължи на наличието на няколко лекарствени компонента. Коренът от репей например съдържа четири вкуса: стипчив, горчив, лютив и приятен. Този комбиниран вкус подобрява мисловния процес и подобрява храносмилането, тъй като вкусът, апетитът и храносмилането са взаимосвързани. И четирите растения на ESSIAC имат стипчив вкус, въпреки че този вкус в кората на слузестия бряст е малко по-различен. Благодарение на съдържанието на танинова киселина, концентратът от тези растения укрепва клетъчните стени, а следователно и тъканите, от които са изградени органите, спира вътрешните кръвотечения в белите дробове и стомаха, а също и прекомерните отделяния и секреции (чрез увеличаване всмукването на течностите в организма). Освен това той стимулира зарастването на раните чрез укрепване на клетъчните мембрани в местата с увредени тъкани и покриване на повърхността им. Горчивият вкус е добре изразен в козия киселец и съвсем слабо – в корена от репей. Горчивите растения лекуват треска и заразни болести, прочистват храносмилателния тракт от токсични отпадъци и унищожават бактерии, гъбички, паразити, вируси и дори от глисти. По такъв начин те укрепват имунната система. Приемани в малки дози, както е в този препарат, те стимулират апетита, оправят диспепсията и разкарват газовете. Според Аюрведната медицина горчивият привкус стимулира излъчването на антитела и секретирането на жлъчка в черния дроб. Той нормализира храносмилателните процеси, подобрява усвояването на храната и стимулира секрецията на храносмилателни ферменти, произвеждани от дванадесетопръстника, черния дроб и задстомашната жлеза. Комбинацията от горчилка и лепкаво вещество в корените на репея и козия киселец подпомага отхрачването и успокоява кашлицата. По този начин се облекчават много от проблемите на дишането. Растенията с лютив и кисел вкус, каквито са корените на репея и турския ревен активизират всички функции на тялото. Те стимулират кръвообращението, разтапят сгъстаци кръв и тромби, подобряват функциите на черния дроб, прочистват белите дробове и дебелото черво от слуз. Лютивите растения се използват външно за разнасяне на нагноявания и обриви и за намаляване образуването на гной. При нанасяне под формата на паста намаляват болките, включително главоболието. Листата и стеблата на козия киселец, както и цялото растение, имат киселия привкус на лимон, дължащ се на съдържащите се в тях киселини. Киселото свойство предизвиква отделяне на повече слюнка, което на свой ред подпомага храносмилането, засилва функциите на задстомашната жлеза и секретирането на жлъчка. Някои мастноразтворими токсини стават водоразтворими с помощта на киселите съставки на растенията и така могат да бъдат изведени през бъбреците. Киселото свойство стимулира обмяната на веществата, кръвообращението и мозъчната дейност. Китайската медицина счита, че киселият вкус дренира, прочиства черния дроб и го детоксифицира. Независимо от нагарчащия и стипчив вкус на корена на репея, той е мек и приятен. Както е известно, кората на слузестия бряст е приятна на вкус, независимо от това, че вкусът е толкова мек и неутрален, че е трудно да се каже какъв е. Приятните растения подхранват органите и особено белите дробове, задстомашната жлеза, далака и стомаха. Това хранително качество възстановява отслабеното и изтощено тяло. Приятното свойство стимулира също възстановяването на тъканите, създава кръв и лимфа и отстранява отровите.Китайската медицина определя растенията с приятен вкус като подмладяващи, тонизиращи и укрепващи целия организъм.

Как действа ЕСИАК?
ESSIAC притежава зарастващо действие. Не са описани потенциалните възможности на препарата за лечение на хронични и застрашаващи живота болести. Освен този препарат има стотици лекарствени растения, които се използват за лечение на хронични и застрашаващи живота болести. Съсредоточихме интереса си върху ESSIAC поради това, че пациенти, приемали този препарат, се избавиха от крайно тежки форми на различни страдания. Има книга, съдържаща информация за стотици пациенти, които през 1977 г. са били на легло, но са оживели и се чувствали добре, благодарение на личните усилия на медицинската сестра Риин Кейс в средата на седемдесетте години.
Съществува цял списък от потенциално обещана терапевтична помощ, оказвана от тази отвара и (или) отделни нейни компоненти при благоприятни условия.

Най-общо казано, ЕСИАК:
· предотвратява образуване на мастни натрупвания по стените на артериите, сърцето, бъбречните каналчета и черния дроб;
· регулира нивото на холестерола посредством трансформиране на захарта и мазнините в енергия;
· спира диарията, помага при проблеми с вените в дебелото черво, ликвидира запека;
· противодейства на вредните последствия от отравянето с алуминий, олово и живак;
· укрепва и уплътнява мускулите, тъканите и органите;
· прави костите, съединенията, връзките, белите дробове и мембраните гъвкави и по-малко раними;
· захранва и стимулира дейността на мозъка и нервната система;
· стимулира всмукването на течностите в тъканите;
· отстранява токсичните натрупвания в мазнините, лимфата, костния мозък, пикочния мехур и храносмилателния тракт;
· неутрализира киселините и подпомага изхвърлянето на токсините от червата;
· прочиства дихателните пътища, разтваря и отстранява слузта;
· детоксифицира черния дроб, превръща мастноразтворимите токсини във водоразтворими вещества, които след това могат лесно да бъдат отстранени през бъбреците;
· подпомага черния дроб в производството на лецитин, който е част от миелина (бялата мастна тъкан, обвиваща нервните влакна);
· отстранява отложените в тъканите тежки метали, особено от тъканите около ставите, като по този начин намалява възпалението и сковаността;
· подобрява функционирането на задстомашната жлеза и далака, увеличава ефективността на инсулина;
· прочиства и охлажда кръвта;
· увеличава производството на червени кръвни клетки и ги предпазва от разрушаване;
· увеличава способността на тялото да използва кислорода, като увеличава нивото на вътреклетъчния кислород;
· запазва равновесието между натрия и калия в тялото, а следователно и равновесието между вътрешната среда и обкръжението на клетките, като по този начин прочиства и предпазва клетките от увреждане;
· преобразува калция и калциевите оксалати в безобидна форма, разтваряща се в урината. Регулира количеството на оксаловата киселина, постъпваща в бъбреците, намалявайки по този начин образуването на камъни в жлъчния мехур, бъбреците и уринарния тракт;
· защищава мозъка от проникване на токсини;
· защищава тялото от радиация, включително рентгенови лъчи;
· ликвидира болката, увеличава апетита и подобрява самочувствието чрез осигуряване на голямо количество енергия;
· ускорява заздравяването на раните, регенерирайки увредения участък;
· увеличава производството на антитела, лимфоцити, Т-клетки в тимусовата жлеза, която е част от имунната ни система;
· защищава клетките от свободни радикали.

Допълнителна информация, можете да намерите в книгата “Мост на надеждата”.

ОФИЦИАЛЕН вносител на ЕСИАК® за България е фирма “ДОКТОР БИОМАСТЕР” ООД. Вижте продуктите с марка ЕСИАК® тук.